Yaşam

Distopik Romanlar Gerçek Oluyor: Büyük Şirketler Çalışanlarının Zihnini Okumak İçin Yatırım Yapıyor!

George Orwell’in 1984‘ünü aratmayan bir dünyaya adım adım… Büyük şirketlerin yatırım yaptığı son teknoloji fazlası ile korkutucu. Çalışanların zihnini okumayı hedefleyen bu teknolojiye birçok şirket yatırım yapmaya bile başladı! Haberin ayrıntıları aşağıda… ?

Kaynak: https://futurism.com/the-byte/compani…

Eminiz ki ellerinde olsaydı birden fazla işveren, çalışanlarının zihnine girebilmeyi isterdi. Makus haberse, günümüz dünyasında artık bu mümkün olabilecek!

Geçtiğimiz son yıllarda çalışanların zihninden geçenleri okuyan bir alet vadeden firmalar ortaya çıktı.

“InnerEye” isimli İsrail asıllı bir şirket, başlıklı kulaklıklarının makine gücü ve insan zihni gücünü birleştirdiğini sav ediyor.

Bu da personellerin yaşadığı kararsızlığın üstesinden gelmesine yardımcı olarak eskisinden daha verimli ve çok çalışmasını sağlıyor. Şirketin internet sitesinde bizleri şöyle bir yazı karşılıyor:

‘İnsanlar ve makineleri bağlayarak, InnerEye en iyi iki dünyayı bir araya getirir.’

Fazlasıyla distopik değil mi? Üstelik bu gelişmekte olan bir pazar; yani büyük şirketler bu teknolojiye yatırım yapmaya başladı.

Bu teknolojinin mazereti ise çoktan hazır: Şayet verimliliği arttırmak için kullanılmasa bile, çalışanların mental sıhhatlerinin denetimi için kullanılabilir. Yani teknik olarak çalışanların zihninin içini gözlemliyor olacaklar ancak onların yeterliliği için… ?

Çalışanlara hiç vakit kaybetmeden karar vermelerini sağlamayı vadeden InnerEye, sıradan personelleri “süper insanlara” dönüştürüyor.

Emotiv ise yalnızca çalışanlarını memnun tutmak istediğini söylüyor. Emotiv CEO ve ortak kurucusu Tan Le; ‘Bu teknolojiyi sorumlu bir şekilde tanıtmayı isteyen kişilerle çalışmamız gerektiğinin bilincindeyiz. İşçileri gerçekten güçlendirmeyi ve onlara yardım etmeyi istemeleri gerekli’ dedi.

Bu teknoloji her ne kadar farklı olsa da, çalışanlardan kimileri mahremiyet münasebetleri yüzünden bundan hoşnut olmayabilir.

Ancak mahremiyetin de yanı sıra, şirketlerin nitekim bu türlü bir teknolojiden mutlu kalıp kalmayacakları da meçhul. Lakin birtakım patronların ağır ilgisine bakınca, muhakkak bir kesitten ilgi görecek üzere görünüyor.

Siz bu teknoloji hakkında ne düşünüyorsunuz? Emsal bir uygulamaya müsaade verir miydiniz?

Yorumlara buyurun…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu