Sağlık

Egeli akademisyenden prostat kanserinde epigenetiğin rolünü araştıran proje

Ege Üniversitesi   Eczacılık Fakültesi Meslek Bilimleri Anabilim Dalı Eczacılık Anabilim Dalı öğretim üyesi Dr. Öğretim Üyesi “Prostat Kanserinde Androjen Reseptör Yapısal Ekspresyonunun KDM6A/B Aracılı Epigenetik Düzenlemesinin Prostat Kanserinde Araştırılması, Sinyal Yolları ve Proliferasyon Üzerindeki Fonksiyonel Etkilerinin Araştırılması” başlıklı proje Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dr. Göksel Gökçe ve Biyokimya Bölümü Öğretim Üyesi Arş. Görmek. Recep İlhan’ın da araştırmacı olarak yer aldığı proje ile prostat kanseri gelişiminde değerli bir role sahip olduğu düşünülen bazı epigenetik düzenleme sistemlerinin araştırılması amaçlanıyor.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak proje ekibini makamında karşılayarak tebrik etti. prof. Budak, “Erkeklerde en sık görülen kanser türlerinden biri olan prostat kanseri için akademisyenlerimiz tarafından geliştirilen projenin TÜBİTAK tarafından desteklenmesi uygun bulundu. Hocamıza ve ekibine teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyorum.”

“Akciğer kanserinden sonra ölüm oranı en yüksek kanser türü”

Proje hakkında konuşan Dr. Öğretim Üyesi Gökçe Yıldırım Buharalıoğlu şunları söyledi: American Cancer Society tarafından yayınlanan 2023 verilerine göre prostat kanserinin erkeklerde yeni kanser olaylarında birinci, ölüm oranlarında ise akciğer kanserinden sonra ikinci sırada yer alacağı öngörülmektedir. Bu nedenle prostat kanseri, gelişmiş ülkelerde kanser morbidite ve mortalite nedenleri arasında önde gelen kanser türlerinden biridir. Lokal ileri ve metastatik prostat kanserinde altın standart tedavi olan androjen reseptörünü hedef alan androjen yoksunluğu (geri çekme) tedavisi başlangıçta iyi yanıt verse de; Birçok hasta yaklaşık iki yıl içinde tedaviye direnç geliştirir ve hastalık, prostat kanserinin en agresif ve ölümcül aşaması olan kastrasyona dirençli prostat kanserine ilerler. Tekrarlayan tümörlerin androjen reseptörüne olan ihtiyacı atladığı düşünülse de; İn vitro, klinik öncesi ve klinik çalışmalardan elde edilen veriler, androjen reseptörünün tedaviye dirençli prostat kanserinde hala kritik bir rol oynadığını göstermektedir. Ancak bilim dünyasındaki son gelişmeler, birçok genetik değişikliğin yanı sıra insan kanser hücrelerinde epigenetik değişikliklerin meydana geldiğini göstermiştir; hatta epigenetik ve genetik değişikliklerin kanser oluşumunun tüm aşamalarıyla hızlı bir şekilde bağlantılı olduğunu ve birlikte kanserin ilerlemesine yol açtığını gösterdi. Bu bağlamda prostat kanserinin gelişimine ve ilerlemesine katkı sağladığı bilinen ve tedavide anahtar rol oynayan androjen reseptör ekspresyonunu kontrol eden epigenetik sistemlerin araştırılmasıdır. Kaçınılmaz oldu” dedi.

Prof. prostat kanserinde kelime androjen reseptörünün aracılı kontrol mekanizması. Projenin başarıyla tamamlanması; Daha ileri çalışmalarla desteklenerek tedaviye katkı sağlayabilecek bir casusun etki mekanizmasının ortaya çıkarılması açısından son derece önemlidir.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu