Ekonomi

Kış lastiği kullanım önerileri

Uzmanlar sırf ceza yememek için kış lastiği takanlar olduğunu, kış lastiğinin hala kar lastiği sayıldığını ve kar takılmasını bekleyenlerin olduğunu söylüyor.

Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği (LASİD) Genel Sekreteri Erdal Kurt, kış lastiği için gerekli masrafı düşünmek yerine, sürücülerin araçlarındaki sevdiklerini ve trafikteki diğer insanları düşünmelerini öneriyor.

1 Nisan 2023’e kadar zorunlu

LASID’den yapılan açıklamaya göre, 1 Aralık prestijiyle Türkiye genelinde başlayan zorunlu kış lastiği uygulaması 1 Nisan 2023 tarihine kadar devam ediyor.

Yükümlülük, şehirlerarası karayollarında yolcu ve eşya taşıyan tüm araçları kapsamaktadır. Valilik kararı ile kapsamı da genişletilmiştir.

“7 derecenin altındaki sıcaklıklarda kullanılır”

Bazı sürücülerin uygulamayı hala sorguladığını kaydeden Kurt, uygulamanın çerçevesini ise şöyle çizdi:

Kış lastikleri, 7 santigrat derecenin altındaki sıcaklıklarda sertleşmeyerek zemine tutunmasını sağlar ve ıslak, çamurlu veya karlı yüzeylerde sürüş güvenliğini artırır. Bu özellikleri nedeniyle hava ve yol kurallarından doğabilecek olası risklere karşı ortak trafiğin güvenli ve akıcı olmasına katkı sağlar.

“Çok pahalı, lastik değiştireyim mi?” diyenler var.

Erdal Kurt, kış lastiğinin önemini ve uygulamanın gerekliliğini hemen hemen herkesin bildiğini belirterek, şöyle konuştu:

Kış mevsiminde neler yaparız; Hava durumuna göre şemsiyemizi alıp botlarımızı giyiyoruz değil mi? Peki kış lastiği denilince neden durup düşünürüz? Vatandaşlar ‘çok pahalı, lastik değiştireyim mi’ diyerek istemeden kış lastiklerini sorguluyor. Meğer fiyatı sorgulamak yerine sakince bakmalı ve hayatımızdan daha değerli bir şey olmadığını anlamalıyız. Kış lastiklerinin zorunlu masrafını düşünmek yerine kendi hayatınızı düşünün, aracınızdaki sevdiklerinizin ve trafikteki diğer insanların hayatını düşünün.

“Dört tekerleğin hepsinde kış lastikleri, iyi fren performansı ve denge için şarttır”

En çok sorulan sorulardan birinin yerel sıcaklıkların daha yüksek olduğu bölgelerden geldiğine dikkat çeken Kurt, şu açıklamayı yaptı:

Antalya’da yaşıyorum, kış lastiği takmalı mıyım?’ diye soranlarda var. İl sınırları içinde bulunduğunuz sürece Valilik kararlarına uymalısınız. Mevsimlerin daha sıcak olduğu bölgelerde kış lastiği takmanıza elbette gerek yok, ilgili uygulama bakanlık kararı ile yerel yönetimlerimiz tarafından yapılıyor. Kış lastiği uygulaması için il sonunda kaldığınız sürece Valilik kararlarına uyuyorsunuz. Ama şehirlerarası otoyollara çıktığınızda ülke çapındaki zorunluluğa uymak zorundasınız.

“Dört lastiğe de kış lastiği takmalı mıyım”

Sık sorulan “Dört lastiğe de kış lastiği takmalı mıyım? İkisine birden taksam yeterli olur mu?‘ sorularına şu şekilde yanıt verdi:

Paltonuzu sadece tek kolunuza mı giyersiniz? Ya da tek ayağındaki botların? Elbette cevabınız hayır olacak. Aracın tüm lastikleri kış lastiği olmalıdır çünkü aracı en kısa mesafede durdurmak hareket edebilmekten daha değerlidir. İyi fren performansı ve stabilite için 4 tekerleğin hepsinde kış lastikleri gereklidir. Altını da bir değerle çizeyim; Araçta sadece 2 kış lastiği olması ani fren, viraj gibi hareketlerde aracın kontrolünü zorlaştırıyor.

“Kış lastiği ile kar lastiği karıştırılıyor”

Kurt, kış lastiği takmak için kar bekleyenlerle ilgili şunları kaydetti:

Kar lastiği değil kış lastiğidir. 7 derecenin altındaki kış koşulları için tasarlanmıştır. Bu kış koşulları, ıslak, çamurlu, buzlu veya karlı yol koşullarını içerir. Yaz lastikleri kış şartlarında fren mesafesi, yol tutuş gibi özellikler açısından araç performansının düşmesine neden olurken, kış lastikleri bu aksilikleri azaltmak için kış şartlarına uygun tekniklerle özel alaşımla donatılıyor. Kış lastiklerinin sırt karışımı yaz lastiklerinden farklıdır, oluk sayısı daha fazla ve daha geniştir, lastiğe ayrı kılcal kanallar eklenir, bu nedenle desen olarak çok farklı bir görüntüye sahiptirler. Kış lastiği takmak için kar yağmasını bekleyenlere şunu söylemeliyim. Küresel iklim krizi nedeniyle ani sıcaklık değişimleri yaşadığımızı da lütfen unutmayın. İstanbul gibi büyük şehirlerde bazen dört mevsimi aynı anda yaşayabiliyoruz. Unutmayalım ki kış lastiği uygulaması belirtilen tarihler içerisinde kış şartlarına uygun olarak düzenlenmiş olup; sadece kar yağışı anlamına gelmez.’

“Zorunlu değilim, neden giyeyim?”

En çok sorulan sorulardan birinin de yükümlülük kapsamı dışında kalan araç sahiplerinden geldiğini anlatan Kurt, tıpkı eksik muayene ile kaza yapan bir aracın tüm trafiği etkileyebileceği gibi, kış lastiği olmayan araçların da herkesin trafikte olduğunu belirtti. aynı etkiye sahip olabilir.

Erdal Kurt dedi ki:

Zorunlu olsun ya da olmasın, kış lastiklerinin güvenliğe katkısı hayatınızın teminatıdır; onu giymelisin İstanbul’da özellikle yoğun kar yağışlarında kış lastiği olmayan araçların yolu kapatma tehlikesini ve yarattığı tehlikeyi hepimiz görmüşüzdür. Siz kış lastiği kullanıyorsunuz ama başka bir araç sahibi zaruri olmadığı için kış lastiği olmadan yola çıkıyor. Trafikte kendinize ne kadar güveniyorsunuz? TÜİK verilerine göre trafiğe kaydı yapılan her iki araçtan biri ticari olmayan özel araçlardır. Büyükşehirlerde bu oran daha da yüksek. Yani iki araçtan biri kış lastiği takıyorsa ve oburluğa uymuyorsa trafik ne kadar güvenilir? Kural belli, gerçek belli. Hepimiz trafikte olduğumuz için düşünmeden, sorgulamadan sorumluluk almalı ve üzerimize düşeni yapmalıyız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu