Ekonomi

Küresel piyasalarda gözler yoğun veri gündemine çevrildi

ABD’de açıklanan verilerde enflasyon riskinin güçlü kalmaya devam ettiğine dair işaretler piyasaların tahmin yapmasını zorlaştırıyor.

Hafta içinde ABD’de açıklanan bilgilere göre Aralık ayında yüzde 6,5 olan Tüketici Fiyatları Endeksi’ndeki (TÜFE) yıllık artış Ocak ayında yüzde 6,4’e geriledi. TÜFE de Ocak ayında aylık bazda yüzde 0,5 arttı. Enflasyondaki yavaşlamanın devam etmesine rağmen beklentilerin üzerinde kalması dikkat çekti.

Ülkede Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) Ocak’ta aylık yüzde 0,7, yıllık ise yüzde 6 ile beklentilerin üzerinde arttı.

Enflasyon bilgisinin tahminlerin üzerinde olması, ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerinin havasını da bozarken, önümüzdeki ay para piyasalarının fiyatlamalarında 50 baz puanlık faiz artırımına gidilebileceği beklentisi de gündemde.

Buna göre, bankanın önümüzdeki ay faiz oranlarını 25 baz puan artıracağı kesin kabul edilirken, 50 baz puanlık faiz artırımı olasılığı ise yüzde 15 seviyesinde.

Analistler, ABD’de artan enflasyon endişelerinin artmasının ardından önümüzdeki hafta açıklanacak verilerdeki işaretlerin önemini belirterek, enflasyon beklentilerini etkileyecek gerçekleşmelerin piyasalardaki oynaklığı artırabileceğini belirtti.

Analistler, ülkedeki durgunluk fiyatlamasının güç kaybetmeye devam ettiğini ve ABD 3 aylık hazine bonosu getirisi ile 10 yıllık tahvil getirisi arasındaki farkın 100 baz puan civarına gerilediğini kaydederek, dolar endeksinin söz konusu durumu desteklediğine dikkat çekti. .

Analistler, dolar endeksindeki yükseliş eğiliminin emtia fiyatlarını baskıladığını belirterek, geçen hafta petrol, bakır ve altının değer kaybettiğini söylediler.

Buna göre, Brent petrolün varil fiyatı haftalık yüzde 4 azalarak 82,8 dolara, bakırın poundu yüzde 1,7 azalarak 4,02 dolara, altının onsu yüzde 1,2 değer kaybederek 1.842 dolara geriledi.

Fed üyelerinin şahin tavrı yatırımcıları tedirgin etti

Geçtiğimiz hafta ABD’de borsalar para politikasına ilişkin artan belirsizliklerle karışık bir seyir izlerken, Çarşamba günkü toplantı tutanakları ve Perşembe günkü Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) verileri başta olmak üzere yoğun bilgi gündemi yatırımcıların odağına yerleştirildi.

Ocak ayında açıklanan enflasyon bilgilerinin ardından değerlendirmelerde bulunan Cleveland Fed Lideri Loretta Mester, enflasyondaki yukarı yönlü risklerin devam ettiğini belirterek, “Fed’in faizi yüzde 5’in üzerine çıkarması ve uzun süre bu seviyede tutması gerekiyor.” söz konusu. Mester, faiz artırımlarının resesyona neden olabileceğini de söyledi.

St. Louis Fed Lideri James Bullard, Fed’in faiz artırımlarının devam eden ekonomik büyümeye rağmen enflasyondaki yavaşlamayı koruyacağını belirtirken, New York Fed Başkanı John Williams enflasyonun yüzde 2 hedefine dönmesinin birkaç yılı bulabileceğini belirterek, ” Son veriler ek faiz artırımlarını destekliyor. Yıl sonu için yüzde. 5-5.5 gibi bir faiz makul görünüyor.” söz konusu.

Dallas Fed Başkanı Lorie Logan, Fed’in şu anda faiz oranlarını beklenenden daha uzun süre artırmaya hazır olması gerektiğini söyledi.

Ülkede açıklanan makroekonomik bilgilere göre konut başlangıçları Ocak’ta yüzde 4,5 azalarak 1 milyon 309 bin oldu ve 5 ay üst üste düşüş kaydetti.

ABD’de ilk kez işsizlik maaşına başvuranların sayısı ise 11 Şubat ile biten haftada beklentilerin aksine düşerek 194 bine geriledi.

Analistler, ülkede para politikasına ilişkin belirsizliklerin arttığına işaret ederek, önümüzdeki hafta açıklanacak toplantı tutanaklarında para politikasının geleceğine ilişkin ipuçlarının varlık fiyatlarını etkileyebileceğini belirtti.

Bu gelişmelerle birlikte New York borsasında S&P 500 yüzde 0,28, Dow Jones endeksi yüzde 0,13, Nasdaq endeksi yüzde 0,59 yükseldi.

20 Şubat ile başlayan haftanın bilgilendirme takviminde Salı günü imalat sanayi ve hizmetler sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) ve ikinci el konut satışları, bireysel gelirler, kişisel harcamalar, yeni konut satışları ve Michigan Üniversitesi tüketicisi Cuma günü güven endeksi verileri izlenecek. ABD’de piyasalar Pazartesi günü tatil nedeniyle kapalı olacak.

Hawk tonu Avrupa’da etkili olmaya devam ediyor

Avrupa borsalarında alım ağırlıklı bir seyir göze çarparken, gözler önümüzdeki hafta Çarşamba günü Almanya’da açıklanacak TÜFE ve GSYİH verileri başta olmak üzere yoğun veri gündemine çevrildi.

Hafta içinde açıklamalarda bulunan Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde, bankanın yıllık raporuna ilişkin Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada, enflasyon karşısında bir sonraki toplantıda faiz oranlarını 50 baz puan artırmayı planladıklarını belirtti. baskılar.

Bölgede resesyon endişelerinin güçlenmesi borsalardaki yükselişi sınırlandırırken, ECB üyelerinin resesyon telaşına rağmen şahin tutumlarını savunması dikkat çekti.

Şirketin kârlılığının beklentilerden daha iyi olması piyasalardaki olumlu seyri desteklerken, önümüzdeki hafta açıklanacak ağır bilgilerdeki ekonomik duruma ilişkin işaretlerin hisse senedi piyasalarının yönüne etki etmesi bekleniyor.

Geçen hafta İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 1,55, Almanya’da DAX endeksi yüzde 1,14, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 3,06 ve İtalya’da MIB 30 endeksi yüzde 1,77 yükseldi.

Önümüzdeki hafta Pazartesi günü Euro Bölgesi’nde Alman ÜFE ve tüketici inanç endeksi, Salı günü Almanya’da imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI ve ZEW beklenti endeksleri, Çarşamba günü Almanya’da Ifo iş dünyası inanç endeksi ve Perşembe günü Euro Bölgesi’nde TÜFE açıklanacak. tamamlanacak.

Asya borsaları negatif

Geçen hafta Asya borsalarında negatif bir seyir hakimken, ABD’de artan enflasyonist kaygılar ve ABD ile Çin arasında devam eden gerilim konuşmanın seyrinde etkili oldu.

Japonya tarafında ise Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) yeni Başkanı Kazuo Ueda’nın haber akışı hafta boyunca izlenmeye devam etti.

Çin’in sıkı Kovid-19 tedbirlerini kaldırmasının ardından kredi talebindeki güçlenme ve artan hava taşımacılığı, ekonomiye yönelik iyimser beklentilerin güçlenmesini beraberinde getirdi.

Analistler, Ueda’nın güvercin politikalarını sürdürme yönündeki yönlendirmesine ve Çin ekonomisiyle ilgili olumlu haberlere rağmen, dünya çapında artan jeopolitik riskler ve para politikasına ilişkin belirsizliklerin Asya hisse senedi piyasaları üzerinde baskı oluşturduğunu söyledi.

Hafta içinde Japonya’da açıklanan makroekonomik bilgilere göre Ocak ayında yıllık bazda ihracat yüzde 3,5, ithalat ise yüzde 17,8 artarken, dış ticaret açığı 3,5 trilyon yen ile rekor kırdı. Yurt içinde makine siparişleri ise Aralık ayında artış beklentilerine karşın yüzde 6,6 azaldı.

Bu gelişmelerle birlikte haftalık bazda Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,57, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,12, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 2,22 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,77 azaldı. . .

20 Şubat ile başlayan haftanın veri takviminde Perşembe günü Japonya’da TÜFE bilgileri takip edilecek. Japonya borsaları Perşembe günü tatil nedeniyle kapalı olacak.

Ülkede beş işlem gününün ardından borsa yeniden açıldı

Geçen hafta Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler nedeniyle kapalı olan iç piyasalar Çarşamba günü yeniden açıldı.

Açılış öncesi sağlıklı fiyat oluşumu için bir dizi önlem açıklandı. Buna göre, Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) devlet katkısı fonlarının tahvil alım yükümlülükleri azaltılırken, asgari hisse senedi tutma yükümlülükleri artırıldı.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), yüzde 35 olarak belirlediği başlangıç ​​sermaye koruma oranının 10 Nisan’a kadar yüzde 20 olarak uygulanmasına karar verirken, şirketlerin hisse geri alımındaki bürokratik zorluklarını da azalttı.

Analistler, gözlerin önümüzdeki hafta Perşembe günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) para politikası kararlarına çevrildiğini kaydederek, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından piyasalardaki oynaklığın bir süre daha devam edebileceğini belirtti.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi haftanın son üç gününde yüzde 11,57’lik artışla 5.026,83 puana yükseldi.

Dolar/TL haftayı bir önceki haftalık kapanışın üzerinde 18.8617’den kapattı.

Analistler, BİST 100 endeksinde teknik olarak 5.000 ve 4.900 seviyelerinin destek, 5.100 ve 5.150 puanların ise direnç olarak öne çıkabileceğini söyledi.

Önümüzdeki hafta Pazartesi günü tüketici güven endeksi, Çarşamba günü kapasite kullanım endeksi ve reel kesim inanç endeksi de izlenecek.

persembe-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu