Ekonomi

Ticaret ve Ekonomiden Sorumlu Türk Devletleri Teşkilatı’nın 12. Bakanlar Toplantısı İstanbul’da Yapıldı

Ticaret ve Ekonomiden Sorumlu Türk Devletleri Teşkilatı’nın 12. Bakanlar Toplantısı İstanbul’da gerçekleştirildi. Toplantıya Ticaret Bakanı Ömer Bolat da katıldı. Bolat, “Hedefimiz önümüzdeki dönemde bölgemizin sunduğu ticari potansiyeli tam anlamıyla ortaya çıkarmak ve Türk Devletleri Teşkilatı’nın bölge içi ihracatının üye ülkelerimizin toplam ihracatına oranını en az yüzde 10’a çıkarmaktır” dedi. “

Ticaret ve Ekonomiden Sorumlu Türk Devletleri Teşkilatı’nın 12. Bakanlar Toplantısı Şişli’de bir otelde gerçekleştirildi. Azerbaycan, Kazakistan, Kıbrıs, Kırgızistan, Türkmenistan ve Macaristan’dan bakan, bakan yardımcıları ve delegelerin yer aldığı toplantıya Ticaret Bakanı Ömer Bolat da katıldı. Toplantının ardından Ekonomik İşbirliği Çalışma Grubu 14. Toplantısı Bildirgesi’nin imza töreni gerçekleşti. İmza töreninin ardından açıklama yapan Bolat, “Ülkelerimiz arasındaki ekonomik ve ticari iş birliğini güçlendirecek yeni nesil araçların hayata geçirilmesi konusunda mutabakata vardık.”

YENİ NESİL CİHAZLARIN UYGULANMASI KONUSUNDA ANLAŞTIK

Bakan Bolat, ‘Bu toplantının sonunda önümüzdeki dönemin yol haritası olan bir deklarasyona son şeklini verdik ve bu deklarasyona yeni imza attık. Bildiğiniz gibi geçen yıl imzalanan uluslararası yük taşımacılığı anlaşması, kolaylaştırılmış gümrük koridoru anlaşması ve ticareti kolaylaştırma belgesiyle ticaretin önündeki engellerin kaldırılmasına yönelik önemli adımlar attık. Bakanlar düzeyinde yaptığımız toplantı sonucunda, önümüzdeki dönemde üye ülkelerimiz arasında dijital ekonomi katılım anlaşmasının imzalanması ve TuranSez Özel Ekonomik Bölgesi’nin kurulması gibi, ülkelerimiz arasındaki ekonomik ve ticari iş birliğini güçlendirecek yeni nesil araçların hayata geçirilmesi konusunda mutabakata vardık. . 21. yüzyılda hizmet ticareti ve yatırımların artan önemini göz önünde bulundurarak, Türk Devletleri Teşkilatı üyeleriyle birlikte hizmet, ticaret ve yatırım, serbest ticaret anlaşması kurma olanakları üzerinde değerlendiriyor ve çalışıyoruz. “Bugün bu anlaşma için müzakerelere en kısa sürede başlama niyetimizi ve irademizi ortaya koyduk” dedi.

HEDEFİMİZ İHRACATIN ÜYE ÜLKELER TOPLAM ORANININ YÜZDE 10’UNA ÇIKARILMASI

Bakan Bolat, ‘Bu toplantıda tüm projelere ışık tutacak Türk Devletleri ticari işbirliği araştırma merkezinin kurulması konusunu da ele aldık. Bu merkezle birlikte önümüzdeki dönemde yapacağımız çalışmalara ışık tutacak analizler yapacağız. Toplantımızda bakanlar arasında karşılıklı yatırımların artırılması, ülkelerimizdeki küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi, yeşil ve dijital dönüşüm ve bu süreçlerin finansmanı konusunda iş birliği yapılması konusunda mutabakata vardık. Tüm bu anlaşmalar doğrultusunda hedefimiz ülkelerimiz arasındaki ticareti ve yatırımları artırmaktır. Teşkilatımıza üye ülkelerin toplam ihracatı 2022 yılında 33 milyar dolara ulaştı. Söz konusu ihracat, ülkelerimizin dünyaya toplam ihracatının yüzde 6’sına tekabül ediyor. Hedefimiz önümüzdeki dönemde bölgemizin sunduğu ticari potansiyeli tam olarak ortaya çıkararak Türk Devletleri Teşkilatı’nın bölge içi ihracatının üye ülkelerimizin toplam ihracatına oranını en az yüzde 10’a çıkarmaktır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin gözlemci üye olmasıyla güçlenen Türk Devletleri Teşkilatı’nın ekonomik ve ticari bakış açısıyla hareket ederek bölgemizde ve uluslararası alanda etkinliğini artırmak temel önceliğimizdir. “Bugün üye ülkeler olarak bu adımları ve aldığımız kararları, bakanlar arasında yapacağımız ikili toplantılar ve öğleden sonra ülkelerimizin iş liderleri ve iş insanlarıyla gerçekleştireceğimiz Türk Dünyası İş Forumu ile pekiştireceğiz. “dedi.

Toplantı ve imza töreninin ardından temsilcilerin aile fotoğrafı çekildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu